MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
HÄLSA » Sex och relationer
Semestersex
Undvik oönskade semesterminnen – kondom skyddar mot könsjukdomar
Ett stort antal svenska drabbas varje år av olika könssjukdomar under sin utlandsvitselse. Flera av gonorrévarianterna utomlands är ofta mer motståndskraftiga mot antibiotika och därmed svårare att behandla. Rätt använd ger kondom ett bra skydd mot de flesta könssjukdomar.

Antalet svenskar som flyr årets regnvåta sommaren tycks slå alla rekord. Det stora flertalet väljer solsäkra resmål vid Medelhavet. Semestern är också den tid då vi riktigt hinner koppla av och ledigheten och ger också utrymmer för ett ökat känsloliv och en större sexlust. Dessvärre visar statistik att sexuellt överförbara sjukdomar är den största hälsorisken för utlandsresenärer. Varje år smittas minst 1 400 svenskar av någon könsjukdom i utlandet.

Klamydia och gonorré vanligast
- Framförallt är det klamydia och gonorré som drabbar utlandsresenären. Antagligen är det också många som drabbas av "könsvårtor" eller kondylom, men det är svårare att avgöra hur många som får sjukdomen utomlands eftersom inkubationstiden är så lång, säger Birgitta Wilson Claréus som är överläkare och plastchef vid Hudmottagningen och Sex- och samlevnadsmottagningen på Danderyds sjukhus.

Dessa könsjukdomar går att bota om de kommer under snabb behandling men i svåra fall kan de leda till sterilitet. Det finns även risk att drabbas av olika virusinfektioner och för flera av dessa finns ingen effektiv behandling. Kondylom eller "könsvårt-virus" kan i svåra fall ge upphov till livmoderhalscancer. Jämte flera fall av HIV som smittats i utlandet rapporeras varje år också ett antal personer som drabbats av gulsots- och herpesvirus.

Motståndskraftig gonorré
- Generellt är det vanligare med gonorré i till exempel Sydeuropa eller Sydostasien än i Sverige. Vi har väldigt få fall, högst 400-500 per år, var av majoriteten smittats utomlands. Problemet är också att de här gonorrévarianterna ofta är motståndskraftiga och svårare att behandla. Men det går med starka antibiotikadoser, säger Birgitta Wilson Claréus.

Bästa skyddet är tveklöst kondom.

- Det gäller både för tjejer och killar. Den skyddar i stort sett mot alla könsjukdomar inklusive HIV. Det är förstås viktigt att kondomen används på rätt sätt, det vill säga att man sätter på den på rätt sätt så att den inte går sönder och att den sitter på hela tiden, säger Birgitta Wilson Claréus.


De vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna

Gonorré
Orsakas i de flesta fall en lokal infektion i könsorganet, vilken ger värk och flytningar. Gonorré kan även orsaka halsinfektion och i vissa allvarliga fall blodförgiftning. Sjukdomen behandlas med antibiotika. Kondom skyddar.

Klamydia
Symptomen sveda i samband med att man kissar. Flytningar kan förekomma från slidan, urinröret eller tarmen. Symptomen ger sig oftast till känna en till två veckor efter smittillfället . I visa fall får man inga symptom alls, men är ändå smittsam. Om sjukdomen inte behandlas (antibiotika) kan den leda till äggledar- och bitestikelinflammation. Hos både kvinnor och män kan sjukdomen orsaka ögoninflammation och ledbesvär. Kondom skyddar.

Herpes
Mellan två till tolv dagar efter smittotillfället uppstår smärtsamma och ofta kroniskt återkommande blåsor i underlivet eller kring munnen. I svåra fall kan sjukdomen ge hjärninflammation. Kondom skyddar.

Gulsotsvirus (Hepatit A, B och C)
Viruset ger upphov till en långdragen leverinfektion efter två till sex månader sedan man smittats. Mellan tio och 75 procent av alla vuxna som smittats med virus utvecklas gulsot. A-varianten av viruset finns ibland annat avföring och kan troligen överföras genom munsex. B- och C-varianterna finns i ett flertal kroppsvätskor, till exempel sperma. Hepatit B är den mest smittsamma - det finns till och med viss risk för smitta vid kyssar. Någon effektiv behandling finns inte. Vaccin som skyddar mot Hepatit A och B finns. Kondom skyddar.

HIV/AIDS
Ett fåtal av alla smittade får redan efter tre till sex veckor en akut sjukdom med influensaliknade symptom i form av feber och svullna lymfkörtlar. Flertalet får dock inga symptom eller besvär under flera år men viruset bryter ner kroppens immunförsvar. Hos flertalet smittade uppkommer med tiden tecken på at immunförsvaret är försvagat. Detta ger symptom i form av svullna lymfkörtlar, svampinfektioner i munnen, bältros, nattsvettningar, feber, hosta, viktnedgång, diarréer och trötthet. Viruset förökar sig och angriper de vita blodkropparna samtidigt som det spridds en rad nya virus. Så småningom kan en stor del av de vita blodkropparna förstöras av hivinfektionen och kroppens förmåga att försvara sig mot vissa infektioner och mot elakartade tumörer minskar kraftigt. Kondom skyddar.

Papillomvirus
Viruset orsakar könsvårtor eller kondylom. Vårtorna kan brännas eller frysas bort. Sjukdomen har stor benägenhet at återkomma och vissa typer kan ge livmodercancer hos kvinnor. Kondom skyddar.

Syfilis
Några veckor efter smittillfället uppstår sår och/eller utslag på könsorganen. I vissa fall kan kroniska komplikationer på inre organ och nervsystem uppstå. Sjukdomen behandlas med antibiotika. Kondom skyddar.

Trichomonas
Orsakas av en parasit som ger flytningar. Behandlas med antibiotika. Kondom skyddar.

Mjuk chanker
Orsakas av en bakterie som några dagar efter smittillfället ger sår på könsorganet som liknar dem vid syfilis. Behandlas med antibiotika. Kondom skyddar.

Flattlöss och skabb
Ger främst klåda och behandlas med liniment. Kondom skyddar inte.

Av Ola Blomqvist   Källa: PrimaVi Datum: 00-07-20

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 586 > >>
Relaterade artiklar
Samhällets inställning har liten betydelse för valet av sexpartner
Spelets regler - en studie av krograggandets oskrivna regler
Risker
Gifta personer
Kartläggning blottning
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan