MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
HÄLSA » Hjärta & cirkulation
Vitlök - bra för hjärtat
Under senare tid har flera forskningsstudier visat att vitlök kan förebygga hjärt- och kärlåkommor. Det är de svavelhaltiga oljor som finns i löken som tros kunna sänka kolesterolhalten och därmed minska risken för åderförkalkning. Men för att få maximal skydd bör vitlöken ätas färsk och inte för varm.

Vitlök har sedan länge tillmäts goda medicinska egenskaper. Den välsmakande löken har till och med hittats i tusenåriga gravkammare från det antika Rom och Egypten. Under medeltiden trodde man att vitlök inte bara förebyggde utan också botade pest. I modern tid har vitlök på goda grunder ansetts förebygga en hel rad sjukdomstillstånd - allt från harmlösa förkylningar till livshotande cancervarianter.

Under senare tid har forskare funnit bevis som pekar på att vitlök också kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I första hand är de svavelhaltiga eteriska oljor som finns i vitlöken och deras aktiva ämne allicin som tillmäts de läkande egenskaperna. Rönen har sammanställts av några amerikanska forskare vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center och Weill Medical College of Cornell University i New York och publicerats i den medicinska tidskriften "Nutrial in Clinical Care".

Sänker kolesterolnivåerna
Forskarna koncentrerade sig i första hand på studier som undersökte vitlökens effekt på kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Flera av dessa studier visade att vitlök kan sänka såväl kolesterolhalten, inte minst det så kallade LDL-kolesterolet (vilket är ett av de mest skadliga) och blodtrycket. Vitlök hjälper också till att hålla blodet lättflytande, vilket minskar risken för blodproppar och stroke.

- Det finns också flera studier, framförallt från Tyskland och Ryssland, som visar att vitlök kan bromsa ateroskleros [åderförkalkning], säger Peter Eneroth professor på Kliniskt Forskningscentrum på Huddinge sjukhus.

Dessutom fungerar vitlök som en antioxidant. Antioxidanter neutraliserar så kallade fria radikaler, det vill säga molekyler som bildas under ämnesomsättningen och som kan skada DNA och leda till kroniska sjukdomar, inte minst på hjärtat.

Motstridiga studier
I sin artikeln i "Nutrial in Clinical Care" reserverar sig dock de amerikanska forskarna för att det under senare år också publicerats flera forskningsstudier som inte kunnat visa på något samband mellan vitlök och en minskad risk för hjärt- kärlsjukdom.

- Det är en aning förbryllande. Det är framförallt två mycket välgjorda studier under det senaste året som inte kunnat hitta några bevis för att vitlöken har någon positiv verkan på hjärt- kärlsjukdom. Det kan många gånger säkert vara så att det inte går att koppla de goda effekterna till ett enstaka ämne - i det här fallet vitlök - utan det handlar nog om ett samspel mellan flera kostfaktorer, säger Peter Eneroth.

Men att vitlök är en nyttigt inslag i en välbalanserad och varierad kost är Peter Eneroth övertygad om.

- Och det är viktigt att man använder färskpressad vitlök - med vitlökspulver eller gammal vitlök tappar man en stor del av effekten, säger han.

Peter Eneroth tror inte att vitlökstabletter eller -kapslar som säljs i många hälsokostaffärer kan mäta sig med det färska originalet.

- Det finns inga studie som lyckats dokumentera att vitlökstabletter skulle kunna jämföras med färsk vitlök i effektivitet. Mitt råd är att äta färskpressad eller -skuren vitlök. Vill man har vitlök som krydda i maten bör man låta den svalna till cirka 40 grader innan man tillsätter den pressade vitlöken. Att pressa eller krossa vitlöken gör det lättare för de svavelhaltiga föreningarna och allicinet att verka, säger Peter Eneroth.

Av Ola Blomqvist   Källa: PrimaVi Datum: 00-08-15

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 556 > >>
Relaterade artiklar
Ny förklaring till hjärtstopp
Högt blodtryck ger bra prognos vid akut bröstsmärta
Risk för att drabbas av stroke kan mätas med enkelt test
Varför dieselpartiklar kan försämra hjärt-kärlsjukdom
Ny metod ger bättre dosering av blodförtunnande läkemedel
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan