MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
HÄLSA » Arkiverat
Mikrovågsugnen
Mikrovågsugnen är här för att stanna
Julen 1986 var den årets julklapp. Den kom till vårt land långt tidigare men det tog några år för den att bli rumsren. Fortfarande idag kan man höra att vissa tror att den är hälsofarlig även om alla experter dementerar den teorin när de klart redovisar hur den fungerar.

Mikrovågsugnen har funnits i våra kök i trettio år och dagens maskiner kan både grilla kyckling och sjuda mjölk utan att det kokar över. Det är dock fortfarande lite av magi runt den vita lådan. Man stoppar in en tallrik och så är maten snabbt kokhet och inte tallriken eller locket.

Matlagning i mikrovågsugn är egentligen inget konstigt. Det är fråga om radiovågor ungefär samma som radiosändare sänder ut. Vågorna sätter vattenmolekylerna i rörelse. Vågorna tränger in någon centimeter, vattnet i maten värms upp och värmer i sin tur upp resten. Tallriken och ugnen förblir däremot svala, bortsett från den direktvärme som den heta maten avger.

Upptäckten av mikrovågorna gjordes redan på 1930-talet och föga visste man väl då vilken betydelse upptäckten skulle få för oss stressade nutidsmänniskor.

Mikrovågor är ej farliga
De enda skador man kan få av mikrovågor är värmeskador som uppstår på samma sätt som om man lägger handen på en het spisplatta. Nu kan inte mikrougnen ge dessa skador heller eftersom säkerhetskraven gör att ugnen bara kan starta när luckan är ordentligt stängd.

Med de stränga krav på ugnars mekaniska urförande, mikrovågstätning och skilda säkerhetssystem vid lucköppning som gäller är läckage från en mikrovågsugn i stort sett omöjligt. Skälet till de stränga säkerhetskraven i början av användandet av mikrovågsugnar var att man först ville försäkra sig om deras effekter. Fortfarande idag är konstruktionen av mikrovågsugnar anpassade efter dessa ursprungliga säkerhetsbestämmelser. Mikrovågsugnen är inte farlig för människan.

Forskare har studerat risker för skador på människans nervsystem jämte risker för genetiska skador i samband med mikrovågor och inte funnit några skadliga effekter.

Näringsförlusterna är små
Det man framförallt skulle kunna förvänta sig i näringsförluster när det gäller matlagning i mikrovågsugn rör de vattenlösliga vitaminerna. De vitaminerna är känsligast för värme och urlakning. Då tillagningstiden i mikrovågsugn oftast är kortare än vid traditionell matlagning och den tillsatta mängden vatten är liten, blir förlusterna små både av vitaminer och mineraler. Näringsförlusterna kan sägas vara mindre vid tillagning i mikrovågsugn än vid kokning på vanligt sätt.

Fördelar med matlagning i mikrovågsugn
Med mikrovågsugnen är det enkelt att laga fettsnålt. Aromämnena i maten bevaras bättre och därigenom minskar behovet av salt i matlagningen. Matens färg behålls också bättre i mikrovågsugn.

Tillagningskärl
Porslin, glas, plast, trä och papper är exempel på material som kan användas i mikrovågsugnen. De värms inte av mikrovågorna eftersom de inte innehåller något vatten. En del glasyr och glassorter skadas av mikrovågorna och detsamma gäller guld- och silverdekor.

Aluminium och kärl av metall får användas i mikrovågsugnen men metallen hindrar mikrovågorna att nå maten från alla håll och ger upphov till störningar i ugnens mikrovågsfält. Resultatet kan bli ojämn värmning. Däremot kan man naturligtvis använda metallkärl som följer med ugnen som tillbehör såsom crisppannan. Man ska aldrig starta ugnen utan mat i eftersom ugnen kan skadas.

Att tänka på vid matlagning i mikrovågsugn
Mikrovågsugnen lämpar sig inte så bra för att tillaga stora mängder mat på en gång eftersom tillagningstiden ökar proportionellt med mängden.

Man måste tänka på att ställa in maten från första tillagningen i kylskåpet, så att den inte får stå för länge i rumstemperatur innan den återuppvärms i mikrovågsugnen.

Använd lock. Dels för att minska stänk från maten som fastnar på ugnens kalla insidor, dels bevaras livsmedlets fukt bättre och resultatet blir mindre torrt. Använd dock ej lock av metall då metallen reflekterar mikrovågorna. Plastlock eller en tallrik fungerar bra.

Stekyta
Många ugnar har idag en cripsfunktion som gör maten knaprig och brun både på ovansida och undersida. Man kan då grädda kakor, pizza och paj eller steka kött och korv med utmärkt resultat.

Tids- och energiåtgång
Det är ur energisynpunkt lönsamt med matlagning i mikrovågsugn när man tillagar små mängder mat (1-2 portioner). I mindre hushåll är alltså en mikrovågsugn en mycket bra investering om man vill spara energi eller har bråttom. Även familjer med oregelbundna måltider har givetvis nytta av en mikrovågsugn då varje familjemedlem enkelt kan värma sin portion mat.

Recept för en portion

Curryräkor med ris
100 gram skalade räkor,
½ äpple,
1 banan,
2 msk citronsaft,
½ tsk curry,
salt,
några droppar sötningsmedel,
2 msk tunn matlagningsgrädde,
6msk kokt råris,
1 tsk hackade valnötter

Gör så här:
  1. Skala äppelhalvan och skär i bitar. Skala bananen och skär den ena halvan i bitar och den andra halvan i skivor.


  2. Häll citronsaften och 2msk vatten i en mixer. Tillsätt äpple- och bananbitar och kör till mos. Häll över moset i en skål.


  3. Blanda fruktmoset med curry, salt, sötningsmedel och grädde. Rör ner räkorna. Lägg riset i en form, täck över båda kärlen och värm 2 minuter i 450 watt.


  4. Rör om ordentligt i räkblandningen, blanda i bananskivorna förutom några som du dekorerar med senare. Låt det hela värmas under lock i ytterligare 2 minuter i 450 watt.


  5. Ta ut räkor och ris, arrangera på en tallrik och strö över de hackade valnötterna.


Kycklinglår med paprika
1 paprika,
2 lökar,
2 tsk olja,
1 msk vinäger,
3 tsk tomatketchup,
2 tsk honung,
1 kycklinglår,
salt,
peppar,
paprikapulver,
6 msk kokt ris,
2 msk buljong (tärning eller pulver)

Gör så här:
  1. Kärna ur paprikan. Skala lökarna och skär dem liksom paprikan i mindre bitar. Blanda i en skål olja, vinäger, tomatketchup och honung. Lägg i grönsakerna och täck över.


  2. Avlägsna skinnet på kycklinglåret. Krydda det med salt, peppar och paprikapulver. Lägg det på en tallrik tillsammans med ris och häll över buljongen. Täck över med mikrougnsfilm.


  3. Koka grönsakerna 1 minut i 700 watt. Ställ in tallriken med kycklingen och koka vidare i 5 minuter. Rör om två gånger under tiden.


  4. Smaka eventuellt av grönsakerna med ytterligare lite salt, peppar och vinäger. Servera på tallriken med kycklinglåret.

Referens/recept: Smal med mikro. Köster Helga

Av Bim Åkers   Källa: PrimaVi Datum: 00-11-20

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 364 > >>
Relaterade artiklar
Bevingat virus - första svenska avhandlingen om fågelinfluensa
Kläder som kan rädda liv
Varför återkommer svälten på Afrikas Horn?
Argentina: Kampanj för tonårsflickor mot kvinnovåld
Rumänien: De föräldralösa barnen lider fortfarande
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan