MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Nervsystem & psykiatri
Samband mellan zink och Alzheimers
Pressmeddelande från Karolinska Institutet
Det finns ett tydligt samband mellan förhöjda halter av zink i hjärnan och Alzheimers sjukdom, visar en kommande avhandling från Karolinska Institutet. De nya rönen kan leda till att mängden zink i ryggmärgsvätska används som så kallad biomarkör, som på ett tidigt stadium avslöjar om en person är drabbad av Alzheimers sjukdom.

Försöken visar att personer med Alzheimers sjukdom har dubbelt så mycket zink i hjärnvävnaden jämfört med friska. Dessutom kan vi se att zinkhalten ökar ju längre sjukdomen fortskrider. Vi måste lösa pusslet med Alzheimers sjukdom, och det här är en ny pusselbit, säger Dorota Religa, läkare och doktorand vid Karolinska Institutets Alzheimercentrum.

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen. Av de omkring 180 000 personer i Sverige som lider av demens har fler än hälften Alzheimers sjukdom.

Orsakerna till att nervcellerna i hjärnan dör i samband med Alzheimers är mycket komplexa och inte klarlagda, men äggviteämnet beta-amyloid har visat sig spela en viktig roll i uppkomsten av skadligt plack. Placket kan liknas vid en beläggning som hindrar nervcellerna från att kommunicera med varandra. Halterna av zink är tydligt kopplade till bildandet av beta-amyloid, men hur själva mekanismen bakom ser ut är ännu inte känt och kommer att kräva ytterligare forskning.

Dorota Religas upptäckt kan leda till att mängden zink i ryggmärgsvätska blir en ny så kallad biomarkör, som på ett tidigt stadium kan säkerställa om en person har Alzheimers sjukdom. Dessutom används Dorota Religas forskningsresultat vid utvecklandet av en ny medicin mot Alzheimers sjukdom. Medicinen som går under namnet PBT2 har visat sig kunna reducera halterna av beta-amyloid hos möss, och nu ska försök på personer med Alzheimers sjukdom genomföras.

Avhandling:
"Pathogenesis of Alzheimers Disease" av Dorota Religa vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet, KI-Alzheimercentrum.


För mer information, kontakta:

Dorota Religa
Tfn: 073-614 10 60
E-post: dorota.religa@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tfn: 08-524 838 95, 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Av -   Källa: Forskning.se Datum: 06-09-04

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 2556 > >>
Relaterade artiklar
Samband mellan psykisk ohälsa och kreativitet
Panikångest och depression kan behandlas via internet
En lövskog nära dig minskar stress
Omedveten inlärning använder gamla delar av hjärnan
Massage tröstar anhöriga efter dödsfall
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan