MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Cancer
Bakterieinfektioner och magcancer
Pressmeddelande från Lunds universitet
Rökare löper dubbelt så stor risk att drabbas av magcancer som icke-rökare. Personer som har bakterien Helicobacter pylori i magslemhinnan har en femdubblad risk, jämfört med personer utan bakterien. Rökare som dessutom är infekterade med Helicobacter har en 11 gånger högre risk för magcancer än icke-rökare som inte bär på bakterien.

Det visar malmöläkaren Henrik Simán i en avhandling från Lunds universitet. Statistiken bygger på material från en stor hälsoundersökning i Malmö 1974-92, då hälften av alla medelålders personer i staden blev undersökta. De sparade blodproven från denna undersökning har jämförts med Cancerregistret, så att man fått fram dels en grupp patienter med magcancer, dels jämförbara personer utan cancer.

- Man räknar med att ungefär hälften av hela världens befolkning och en tredjedel av alla svenskar är infekterade med Helicobacter. Att siffran är lägre här tros bero på bättre hygien och bättre levnadsförhållanden under barndomen, säger Henrik Simán.

De flesta som bär på bakterien märker det aldrig. Men hos en tiondel av bärarna leder den till magsår, som numera behandlas med antibiotika i kombination med ett syrahämmande medel som Losec. Och hos en mindre andel tycks bakterien alltså kunna leda till cancer. Denna ökade cancerrisk gäller fyra femtedelar av magsäcken, inte den lilla översta del som kallas kardia.

- Kopplingen mellan magsår och Helicobacter är helt säkerställd. Samtidigt vet vi att de som haft magsår nere i tolvfingertarmen har en lägre i stället för en högre risk för magcancer, trots att även de alltså burit på bakterien. Orsaken kan vara att magsäckens syraproduktion påverkas på olika sätt beroende på vilken del av magslemhinnan som berörts av bakterieinfektionen, säger Henrik Simán.

Magcancer ligger på fjärde plats bland cancersjukdomarna internationellt sett, men på åttonde plats bland män och 20:e plats bland kvinnor i Sverige. Antalet fall av magcancer här i landet har sjunkit till en fjärdedel sedan 1950-talet, troligen beroende bl a på bättre hygien och ändrade matvanor (mindre konserverad mat). Sjukdomen är ändå inte helt ovanlig: det inträffade 990 nya fall av magcancer under 2003.

Avhandlingen heter "Helicobacter pylori and its association with gastric and oesophageal carcinomas". Henrik Simán träffas på tel 0703-944242 eller henrik.siman@skane.se. Disputationen äger rum den 20 april. <

Av -   Källa: forskning.se Datum: 06-04-21

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 2445 > >>
Relaterade artiklar
Nytt cancervaccin stryper tumörers blodförsörjning
Forskning avslöjar cancercellernas skyddsmekanismer
På jakt efter förändringar vid blodcancer
Ingen ökad risk för hjärntumör efter 10 års mobiltelefonanvändning
Socioekonomiska långtidsföljder efter barncancer i centrala nervsystemet
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan