Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
 MEDICIN » Allergi, inflammation, skelett
Populär piercing
– ett urgammalt och inte helt riskfritt kroppssmyckningsmode
Piercingmodet har ökat i popularitet under senare år. Från att tidigare mest ha varit utbrett inom vissa subkulturer breder piercingtrenden ut sig till allt fler, inte minst ungdomar. Men det är inte riskfritt. Läkare varnar för en ökad allergi- och infektionsrisk.

Kroppspiercing har förekommit i de flesta samhällen sedan urminnes tider. De vanligaste kroppsdelarna att pierca har genom tiderna varit öronen, munnen och näsan. Men inom vissa primitiva stammar på Borneo har männen av tradition även piercat sina penisar med lämpligt formade ben- eller träbitar. Många afrikanska stammar utövar piercing i samband med inträde i vuxenlivet och olika tungstift har använts under århundranden hos Mellan- och Sydamerikas mayaindianer. En ring i pungen var en vanlig symbol för övergången från pojke till man inom arabvärlden.

Spreds till väst under 1800-talet
Till väst spred sig piercingmodet under 1800-talet. Bland societetsdamer i det viktorianska England och modemedvetna parisiskor blev det under andra hälften av 1800-talet högsta mode att smycka bröst och bröstvårtor med såväl ringar som olika typer av kedjor.

I modern tid blev piercing populärt i början av 1970-talet i San Francisco, i första hand bland homosexuella. Från den amerikanska västkusten spreds piercingmodet till övriga västvärlden och det blev så småningom inne bland punkare, främst i form av säkerhetsnålar genom kinderna.

Fram till i början av 1990-talet var dock piercing fortfarande något som mest förekom inom relativt väl avgränsade subkulturer. Men i takt med att piercingmodet spreds till andra musikgenrer, som bland annat rave och gotisk rock, samt blev vanligare bland artister i musikvideor - och till och med bland tidningarnas fotomodeller - blev det också på allvar inne bland allt större grupper av människor. Inte minst har modet spridit sig bland ungdomar.

Förutom öron, näsa, mun och ögonbryn hör tungan och naveln till de vanligaste kroppsdelarna att pierca. De riktigt vågade låter till och med pierca sig i genitalierna och/eller bröstvårtorna. En så kallad "Prince Albert"-piercing är den vanligaste manliga genitala piercingen. Piercingvarianten sägs vara döpt efter en engelsk kunglighet som i mitten av 1800-talet lät trä en metallring genom ollonet. Ringen går in i urinröret och ut på undersidan av ollonet. Bland kvinnor förekommer piercing av såväl clitoris som de inre och yttre blygdläpparna.

Ökar risken för nickelallergi
Men med den populära modetrenden följer också hälsorisker. Bland läkare finns farhågor om att piercing ökar risken för att drabbas av nickelallergi. Nickelallergi är den i särklass vanligaste kontaktallergin i hela västvärlden. I Sverige beräknas minst 15 procent av alla kvinnor och mellan två och fem procent av männen vara drabbade och antalet nickelallergiker ökar stadigt.

- Det är större risk att utveckla nickelallergi om man utsätter sig för nickel, till exempel i form av piercingsmycken, i unga år än om man gör det senare i livet, säger Lennart Göransson, tandläkare på avdelningen för käkkirurgi vid Göteborgs universitet.

I allmänhet krävs det en intensiv exponering för att nickelallergi ska utvecklas. Detta sker i de flesta fall genom en direkt och långvarig hudkontakt med föremål som avger nickel. Piercing är idag en orsak till sensibilisering genom att nickel avges dels från vissa håltagningssmycken, dels från smycken som används när hålen väl har läkt.

I larmrapporter har brittiska och amerikanska tandläkare påtalat risken för att piecering i munnen kan ge upphov till skador i form av andnings- och talsvårigheter, tung- och tandskador samt svårläkta infektioner i munhålan.

Sällsynt med tandskador
- Det finns alltid en risk. Men de flesta piercingsmycken sitter oftast så till att de aldrig kommer i direktkontakt med tänderna. De vanligaste stället är i mitten av tungan eller i läppen. Däremot kan man ibland se lokala reaktioner kring själva piercinghålet och om det är fråga om en allergisk reaktion bör man alltid göra sig av med piercingen, säger Lennart Göransson.

De första dagarna eller veckorna efter att man piercat sig i munnen kan det vara svårt att prata eller tugga till följd av den svullnad som uppstår, framförallt om piercingen sitter i tungan.

- Svullnaden lägger sig så småningom och de flesta av de piercade patienter som kommer till mig har inte några allvarliga problem med sina piercingar utan söker för andra tand- eller käkproblem, säger Lennart Göransson.

Ärrbildningar går att reparera
Ett ytterligare problem som kan uppstå i samband med piercing är ärrbildningar. I vissa fall orsakas dessa av infektioner kring piercingen eller uppkommer till följd av att själva smycket är för tungt och töjer den piercade kroppsdelen eller att man fastnar med smycket och trasar sönder piercinghålet. Men med tanke på alla piercinghål som görs idag är det extremt sällsynt med denna typ av problem. Skulle olyckan vara framme går det oftast att reparera skadan med hjälp av ett litet kirurgiskt ingrepp där man antingen rensar upp såret och låter de läka ihop av sig själv eller syr ihop det

2000-04-12

Av Ola Blomqvist   Källa: PrimaVi

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 1741 > >>
Relaterade artiklar
Ny uppfinning styr nervceller elektroniskt
Kan blodprov förutsäga ledgångsreumatism?
Vilka insatser fungerar för ungdomar som begår brott
Reumatikers reaktioner mot gluten och mjölkprotein
Kvinnligt könshormon påverkar mekanismer bakom ledgångsreumatism
Annonser

Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan