MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Foster & barn
USA: Spädbarnsdödlighet minskade när kärnkraftverk lades ner
Washington (IPS-Danielle Knight): Spädbarnsdödligheten i områden nära fem kärnkraftsreaktorer minskade nästan genast efter nedläggningen, enligt en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften (Enviromental Epidemiology and Toxicology).

Studien ifrågasätter om de tillåtna nivåerna av strålning är tillräckligt låga för att vara ofarliga.

Det här är den första studie som dokumenterat förbättringar i hälsa efter stängning av ett kärnkraftverk och den stöder rapporter om förhöjda antal cancerfall bland barn i närheten av kärnkraftverk, säger Joseph Mangano vid Radiation and Public Health Projekt som gjort studien.

Med hjälp av regeringens hälsostatistik, undersökte Mangano spädbarnsdödligheten inom ett område på åtta mil som låg i (nervind) kring fem kärnkraftsreaktorer i USA.

Enligt hans studie sjönk spädbarnsdödligheten med 15 till 20 procent under de två första åren efter det att verket lagts ner. Generellt sjönk spädbarnsdödligheten i USA med sex procent mellan 1985 och 1996.

Studien presenterar också en minskning av antalet fall av leukemi och andra former av cancer, liksom av dödsfall på grund av medfödda defekter bland barn under fem år, runt Rancho Seco-reaktorn i Kalifornien. Enligt Mangano har minskningen skett under de första sju åren sedan verket lades ner i juni 1989. Han jämför med den motsatta utvecklingen under de två åren efter Rancho Secos öppnande, då spädbarnsdödligheten steg i närheten av reaktorn.

Studien kan inte bevisa ett klart orsakssamband mellan strålning och spädbarnsdödlighet, men bekräftar enligt vissa experter ett mönster som länkar de två faktorerna till varandra.

Andra miljöfaktorer, som tung industri, avfall, kemisk bekämpning av skadedjur och förbränning, har inte förändrats signifikativt under samma tid, enligt doktor Janette Sherman, som specialiserat sig på invärtes medicin och toxologi.

Vad som är intressant med studien är att förbättringar i barnens hälsa skett så snabbt efter reaktorstängningen, säger hon.

42 miljoner människor i USA bor i (nervinds)-områden som ligger inom åtta mil kring kärnkraftverk. På många av verken har man dokumenterat överträdelser gällande säkerheten.
Tillsammans med stiftelsen STAR, Standing for the Thruth About Radiation, har Radiation and Public Health Projekt hälsa vänt sig till kommissionen för kärnkraftsreglering, NRC, för att de ska överväga förnyandet av kraftverkens licenser. NRC:s nuvarande regler tar inte hänsyn till lokala hälsoeffekter.

Källa: IPS (000427)

Av -  

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 1738 > >>
Relaterade artiklar
Fler spädbarn bör få järntillskott
Från kuvösen till studentexamen - så klarar sig de för tidigt födda
Bättre prognos för barn som föds med svår akut syrebrist
Magnetkamera förbättrar diagnostiken av fostermissbildningar
Språkstörning hos barn kan bero på epileptisk hjärnaktivitet
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan