MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Själ och psyke
Hunden - mer än bara människans bästa vän
Hundägare har bättre hälsa än människor utan hund. Det visar flera internationella forskningsstudier. Framförallt har hussar och mattar i genomsnitt lägre blodtryck och är mindre stressade.

Under de senast 20 åren har det gjorts flera internationella studier om där forskarna undersökt hur hundar påverkar sina ägares psykiska och fysiska hälsa på ett positivt sätt.

- Anledningen till att många väljer att skaffa hund är att man förväntar sig att få en högre livskvalitet. I de undersökningar som vi gjort uppger hundägarna att de upplever att både deras psykiska och fysiska hälsa förbättrats sedan de skaffat hund, säger Frode Lingaas, professor på Norges veterinärhögskola, och som gjort flera forskningsstudier om hundens betydelse för hälsan.

Motionsmängden ökar
Att bli hundägare innebär för de flesta att de i större utsträckning börjar att vistas mer utomhus på längre eller kortare rastningspromenader med hunden. Den ökade motionsgraden har förstås omedelbara positiva effekter på hälsan, menar Frode Lingaas.

Flera studier har dessutom visat att hundägare generellt har lägre blodtryck än människor utan hund.

- Det är svårt att säga vad som ligger bakom de resultaten. Antagligen är det så att den ökade motionsdosen har betydelse men också att hunden har en avstressande funktion på sin ägare. Det finns också studier som visar att människor som drabbats av hjärtinfarkt och har hund lever längre efter sin infarkt än de som drabbats av samma sjukdom men som inte har hund, säger Frode Lingaas.

Främjar sociala kontakter
Hundägare har lättare att knyta sociala kontakter och får därför ofta ett rikt socialt liv. Hundägande änkor, änklingar och pensionärer råkar mer sällan ut för depressioner. Hunden aktiverar och ökar de sociala kontaktytorna.

Många fysiskt handikappade har stor glädje av att vara hundägare. Först och främst nöjet i sig av det trogna sällskapet men också av att många hundar kan tränas till att hjälpa till med olika uppgifter.

En stor del av forskningen om hur hundar och andra husdjur höjer människors välbefinnande görs i USA, Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

- Några av de just nu mest intressanta forskningsprojekten handlar om vad som kallas "Animal Assisted Therapy" , det vill säga hundar som får komma på besök till olika vårdinstitutioner, främst till hem för gamla. Det är framförallt vissa patientgrupper som har stor nytta av den här typen av vård, till exempel äldre som drabbats av hjärnblödning och som i samband med detta fått afasi. För dem kan hunden vara en källa till mycket värme och kärlek. Det gäller också patienter som lider av obotlig cancer och som i livets slutskede finner tröst och trygghet i en hund, säger Frode Lingaas.

Bättre kommunikation
Även i Sverige och Norge börjar den här terapiformen att etablera sig. Hundar och andra husdjur används på flera sjuk- och ålderdomshem runt om i landet. Sällskapsdjur har visat sig ha en positiv inverkan på äldres hälsa, gemenskap och psykiska och fysiska aktivitetsnivå.

Undersökningar har visat att barn som växer upp med hundar utvecklar en bättre kommunikation med andra barn och vuxna. Barn med hund är också ofta bättre på att ta ansvar och kan lättare tackla livets faser som till exempel fortplantning, födelse, sjukdomar och död.

I en italiensk forskningsstudie från 1998 lyckades forskarna visa att djur har en särskilt god inverkan på barn som lider av autism. Studien utfördes på barn i förskole- och lågstadieåldern. Under studien fick barnen, som led av grava kontaktsvårigheter, inte bara umgås med hundar utan även med katter, kaniner och getter. En gång i veckan togs djuren till skolan där barnen gick. Försöksledarena kunde konstatera att de autistiska barnens kommunikativa utveckling bestod mellan besöken av djuren och förbättrades under hela försöksperioden.

- Liknade resultat har även kunnat visas på personer med mongolism och hos människor som lider av schizofreni och andra psykiska sjukdomar, säger Frode Lingaas.

2000-09-11

Av Ola Blomqvist   Källa: Medical Link

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 1683 > >>
Relaterade artiklar
Nu kan "utanför-kroppen-upplevelser" studeras i laboratorium
Föräldrar till cancersjuka barn känner ensamhet
Deprimerade högstadieflickor har sämre blodkärl
Övergrepp mot kvinnor skapar långt lidande
Balans mellan olika aktiviteter viktigt för kvinnors välbefinnande
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan