MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Infektioner
Manlig omskärelse skyddar mot HIV-infektion
Roger Short och medarbetare vid Royal Women's Hospital, 132 Grattan Street, Melbourne 3053, Australia har funnit att icke omskurna män löper större risk för att infekteras av HIV än omskurna män.

På grundval av 40 undersökningar föreslår forskarna att orsaken till detta är att HIV (HIV-viruset som orsakar AIDS) infekterar vissa celler som finns på insidan av mannens förhud och som tas bort vid manlig omskärelse. Cellerna på insidan av förhuden innehåller receptorer för HIV som gör dem extra mottagliga för att infekteras. Omskurna män är skyddade eftersom de inte längre har kvar förhuden.

Det mest dramatiska exemplet kommer från en undersökning av par i Uganda där kvinnorna var HIV positiva medan männen inte var det. Under en tid av 30 månader så förekom inga nya HIV infektioner hos män som var omskurna. Däremot infekterades 40 av 137 män som inte hade omskurits. Alla par hade fått information om hur de skulle skydda sig mot HIV infektion bl a via fria kondomer .

Trots att det råder olika kulturella och religiösa attityder gentemot manlig omskärelse så drar forskarna slutsatsen att manlig omskärelse måste allvarligt övervägas som ett ytterligare ingrepp för att skydda mot HIV i länder där stort antal män har drabbats av HIV och AIDS. Alternativet - s k kemisk kondomprodukter kan i en framtid bli en mer acceptabel form av skydd mot HIV.

Referens: BMJ

V.g. klicka på länken ovan för mer information.

Du kan även ställa frågor och ge Dina kommentarer direkt till
zvi@medicallink.se

Bakgrund;
Omskärelse hos pojkar görs hos judar och muslimer.Majoriteten av alla barn i USA omskärs främst pga medicinska skäl. Hos judar gör man det när babyn är 8 dagar gammalt och hos muslimer när pojken är 13 år gammal. Omskärelse hos judar är ett religiöst påbud och
kallas på hebreiska "Brit mila" vilket innebär att man sluter ett
förbund med Gud (genom omskärlsen som är en symbolisk handling).
Omskärelse av pojkar har skett i tusentals år och eftersom många
religiösa handlingar även hade medicinska skäl så tror man att detta
även gäller för omskärelse dvs omskärelse innebär att förhuden som
sitter på ollonet (toppen av penis) skärs bort och man har visat att
småpojkar som omskurits har mindre infektioner än de som inte omskurits.Därför har också majoriteten av pojkbebisar omskurits i USA även om de
inte var judar eller muslimer.

På senaste tiden har omskärelse av pojkar kritiserats eftersom man tror att det gör ont på pojkar samt att det har skett ett antal misstag vid omskärelse av klumpiga personer. Hos judar får en 8 dagars pojkbaby lite vin som gör att han slumrar sött och frågan är om han någonsin kommer ihåg omskärelsen , 99.9 % har glömt händelsen. Hos muslimer är det lite värre och då får man ge pojken lokalbedövning så att han inte känner smärtan. Här står således religiösa och medicinska argument för omskärelse mot folk som anser att småpojkar inte skall omskäras eftersom man gör det utan att fråga pojkarna. De som är emot omskärelse har beskyllts för att man är intolerant mot olika religioner och att deras motstånd mer är uttryck för att de inte gillar Judendom eller Islam än för att de värnar om småpojkar.
Kvinnlig omsäkerelse är något helt annat och har genomförs i några länder i Afrika. Ursprunget till handlingen är inte religiös utan snarare ett uttryck för att män ville kontrollera kvinnors
sexualitet. Omskärelse sker då hos 13 år gamla flickor där vagina
antigen sys igen eller att man stympar det kvinnliga könsorganet.
Ingreppet är mycket smärtsamt och kan orsaka svåra biverkningar hos
flickorna t ex svårt att kissa , allvarliga infektioner osv. I kulturer där kvinnlig omskärelse genomförs kan kvinnan bli utstött om hon inte går igenom omskärelse. Många länder har förbjudit kvinnlig omskärelse men sedvänjan finns tyvärr kvar i isolerade folkkulturer i dela av Afrika.

Omskärelse (både manlig och kvinnlig) är ett ingrepp på könsorgan dvs de organ som dels står för sexualiteten och dels för människosläktets
fortplantning. Hos pojkar är ingreppet symboliskt eftersom man varken
skadar penis eller stör dess normala funktioner på något sätt. Hos
kvinnor är det mycket värre och leder till svårt lidande hos många.
Av Zvi Wirschubsky   Datum: 00-06-08

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 1042 > >>
Relaterade artiklar
Ny kunskap om grisars immunförsvar
Att förstå den dödliga Listeria-bakterien
Borreliabakteriernas angreppsvägar
Farlig EHEC-bakterie finns bland svenska kor och grisar
Diagnos och vaccin vid Rift Valley-feber
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan