MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Allergi, inflammation, skelett
Ny uppfinning styr nervceller elektroniskt
Linköpings universitet
Ett viktigt steg på vägen att kunna styra nervceller utifrån med hjälp av elektronik har tagits av forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet. Genombrottet baseras på en jontransistor i plast som kan transportera joner och laddade biomolekyler och på så sätt adressera och reglera cellerna.

Uppfinningen som öppnar en helt ny möjlighet att kontrollera kemiska signaler publiceras i den högrankade vetenskapliga tidskriften PNAS. Författare är Klas Tybrandt och Magnus Berggren vid Linköpings universitet, som utvecklat jontransistorn, samt Karin Larsson och Agneta Richter-Dahlfors vid Karolinska Institutet, som använt den i experiment med odlade nervceller.

De fyra forskarna arbetar inom forskningscentrumet OBOE, där syftet är att studera och reglera processer i levande celler och vävnader med hjälp av organisk elektronik.

Tidigare har nanokanaler och nanoporer använts för att aktivt kontrollera koncentration och transport av joner. Men sådana komponenter är svåra att tillverka och fungerar dessutom dåligt när saltkoncentrationen är hög, vilket är en nödvändighet vid samspelet med biologiska system.

- För att komma runt problemen utnyttjade vi likheten mellan jonselektiva membran  plaster som bara leder joner av en laddning  och dopade halvledare, till exempel kisel. Det är sedan tidigare känt att det går att tillverka dioder av sådana membran. Vi tog det ett steg längre genom att bygga ihop två jondioder till en transistor, säger Klas Tybrandt, doktorand i organisk elektronik.

När en jontransistor anslöts till odlade nervceller kunde den användas för att kontrollera leveransen av signalsubstansen acetylkolin lokalt till cellerna. Det lyckade resultatet demonstrerar både att komponenten fungerar ihop med biologiska system och att även små laddade biomolekyler kan transporteras utan problem.

- Eftersom jontransistorn tillverkas av plast kan den integreras med andra komponenter som vi utvecklar. Tack vare det kan man utnyttja billiga tryckprocesser på flexibla underlag. Vi tror att jontransistorerna kan spela en viktig roll inom olika tillämpningsområden som kontrollerad leverans av läkemedel, lab-on-a-chip och sensorer, säger Magnus Berggren, Önnesjöprofessor i organisk elektronik.

Forskningscentrumet OBOE (organisk bioelektronik) finansieras av Stiftelsen för strategisk forskning.

Artikel: Ion bipolar junction transistors av Klas Tybrandt, Karin C. Larsson, Agneta Richter-Dahlfors och Magnus Berggren, PNAS Ahead of print 17 maj 2010.


Av -   Källa: Forskning.se Datum: 10-05-19

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 4114 > >>
Relaterade artiklar
Ny uppfinning styr nervceller elektroniskt
Kan blodprov förutsäga ledgångsreumatism?
Vilka insatser fungerar för ungdomar som begår brott
Reumatikers reaktioner mot gluten och mjölkprotein
Kvinnligt könshormon påverkar mekanismer bakom ledgångsreumatism
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan