MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Ämnesomsättning & hormoner
Östrogen kan flytta kroppsfettet hos kvinnor
Umeå universitet
Möjligheterna att med östrogenbehandling skapa en mer gynnsam fettfördelning i kroppen hos kvinnor efter klimakteriet står i fokus för den avhandling som Therése Andersson försvarar vid Umeå universitet den 7 maj.

I samband med klimakteriet har kvinnor en benägenhet att utveckla bålfetma och inlagra fett i levern, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Sjunkande nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen tros vara en viktig orsak till denna ändrade fördelning av kroppsfettet. Avhandlingen visar att gynnsamma effekter på fettfördelningen vid östrogenbehandling till kvinnor efter klimakteriet kan skapas via ett enzym som aktiverar stresshormonet kortisol, 11ß-hydroxysteroid dehydrogenas typ 1 (11ßHSD1).

Förändringen i fettansamling vid klimakteriet liknar det som händer hos patienter med Cushings syndrom, ett tillstånd som orsakas av kraftigt höjda blodnivåer av stresshormonet kortisol. Hormonet som sådant produceras i binjurarna, men dess aktiva nivåer i vävnaderna regleras i stor utsträckning av enzymen 11ßHSD typ 1 och typ 2: 11ßHSD1 aktiverar kortison genom att omvandla det till kortisol medan 11ßHSD2 gör det omvända.

Enligt avhandlingen har kvinnor efter klimakteriet högre nivåer av 11ßHSD1 i fettvävnad och lever, vilket kan leda till högre kortisolnivåer i vävnaderna och ökad fettinlagring i bl.a. levern samt öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Experimentella studier visar att östrogenbehandling ändrade balansen av 11ßHSD1-nivåerna mellan de olika fettdepåerna från högre nivåer i buken till högre nivåer i underhuden. Det betyder att en del av östrogenets reglering av fettfördelningen kan ske via reglering av mängden 11ßHSD1.

Fördjupade studier på cellkulturer visade att aktiveringen av en specifik mottagarmolekyl (receptor) för östrogeneffekter, den s.k. ß-receptorn, kan vara avgörande i sammanhanget. Låga östrogendoser kan via den här receptorn öka 11ßHSD1-nivåerna i fettvävnad och därigenom ge en gynnsam fettfördelning.

Therése Andersson är född och uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad och utbildad till molekylärbiolog vid Umeå universitet. Efter Biomedicinska forskarskolan i Umeå har hon fortsatt som doktorand vid enheten för medicin.

Hon kan nås på :
Mobil 070-449 81 24
Tel. 090-785 44 07?
E-post: therese.andersson@medicin.umu.se

Fredagen den 7 maj försvarar Therése Andersson, Inst. för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Estrogen and glucocorticoid metabolism (Östrogen och glukokortikoidmetabolism). ?Disputationen äger rum kl. 09.00 i Sal B, 9 tr., Tandläkarhögskolan, NUS.?Fakultetsopponent är prof. Agneta Holmäng, Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet.


Av -   Källa: Forskning.se Datum: 10-04-29

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 4089 > >>
Relaterade artiklar
Östrogen kan flytta kroppsfettet hos kvinnor
Inflammation i fettet ett nödvändigt ont
Livsviktigt vid typ 2-diabetes
Stora fettceller kan öka risken för typ 2-diabetes hos kvinnor
Blodsockerkontroll för diabetespatienter viktigare än man trott
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan