MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Nervsystem & psykiatri
Funktion klarlagd hos enzym som skyddar mot degenerativa sjukdomar
Uppsala universitet
Degenerativa sjukdomar och åldrande har ett samband med oxidativ stress i kroppens celler, men det finns naturliga "avgiftningsenzym" i hjärnan som kan osakliggöra de farliga substanserna. En ny studie ledd av professor Bengt Mannervik vid Uppsala universitet visar nu hur detta enzym fungerar i detalj, vilket ökar möjligheten att utveckla förebyggande läkemedel.

Den nya studien, som finns publicerad i tidskriften Biochemistry, kan i förlängningen få betydelse för framställning av terapeutiska proteiner mot degenerativa sjukdomar och åldrande, som visats ha ett samband med "oxidativ stress" i kroppens celler.

Nedbrytningsprodukter av fleromättade fettsyror binds till proteiner och kan påvisas i hjärnan på patienter med Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Kroppen har avgiftningsenzymer som kan oskadliggöra de farliga produkterna och studier av flugor, maskar och möss har visat att ökad mängd av enzymerna är knuten till ökad livslängd.

De farliga ämnena förekommer ofta i två spegelvända former, som kan jämföras med en vänster- och en högerhand. Enzymer kan vanligen bara verka på vänster- eller högermolekyler precis som en vänsterhandske bara passar på vänsterhanden.

Resultatet skulle väntas bli att endast hälften av det farliga ämnet bryts ned och att stora mängder blir kvar.

Bengt Mannerviks forskargrupp har tidigare upptäckt det enzym som oskadliggör ämnet som binds till proteiner i sjuk hjärnvävnad.

I den nya studien visar forskarna tillsammans med amerikanska kollegor hur avgiftningsenzymet kringgår problemet med de spegelvända giftiga molekylerna, så att fullständigt skydd kan uppstå. Uppbyggnaden av enzymets katalytiska centrum skiljer sig på ett avgörande sätt från besläktade enzymer.

- Betydelsen av resultaten ligger främst i att vi fått fördjupad förståelse för hur biologiska organismer kan skräddarsy enzymer som skyddar mot bland annat cancer, neurodegeneration, grå starr och för tidigt åldrande. I förlängningen kan den nya kunskapen bli till hjälp för framställning av terapeutiska proteiner, säger Bengt Mannervik.


Av -   Källa: Forskning.se Datum: 10-01-26

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 4035 > >>
Relaterade artiklar
Samband mellan psykisk ohälsa och kreativitet
Panikångest och depression kan behandlas via internet
En lövskog nära dig minskar stress
Omedveten inlärning använder gamla delar av hjärnan
Massage tröstar anhöriga efter dödsfall
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan