MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Infektioner
Magsårsbakterie manipulerar kroppens försvar
Pressmeddelande från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet 2009-06-18
Helicobacter pylori överlever i kroppen genom att manipulera viktiga celler i immunsystemet så att försvaret blir mindre aggressivt. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin. Upptäckten kan förhoppningsvis leda till nya behandlingar mot den vanliga magsårsbakterien.

Ungefär hälften av världens befolkning har Helicobacter pylori, framför allt i magen. De flesta infekterade får aldrig några symtom, men drygt tio procent får magsår och cirka en procent utvecklar magsäckscancer på grund av infektionen.
- Ofta blir man infekterad som barn och om man inte får behandling med antibiotika kommer man sedan att leva med bakterien resten av sitt liv. Immunsystemet klarar inte att eliminera Helicobacter pylori på egen hand, och nu har vi en bättre förståelse för varför det är så, säger biologen Bert Kindlund som skrivit avhandlingen.
Avhandlingen visar att en celltyp i immunförsvaret som kallas regulatoriska T-celler dämpar immunförsvaret mot Helicobacter pylori och därmed gör det möjligt för bakterien att utveckla en kronisk infektion.
- Om vi kan hämma de regulatoriska cellerna skulle vi kanske kunna få ett kraftigare immunsvar och då skulle kroppen bättre klara av att göra sig av med bakterien. Det kan vara en ny behandlingsstrategi mot Helicobacter pylori, säger Bert Kindlund.

Bakterien manipulerar dessutom immunsystemet så att de försvarsdämpande regulatoriska cellerna i magsäckens slemhinna blir fler. Detta sker även vid magcancer.
- En viktig fråga för oss har varit att förstå varifrån det ökade antalet regulatoriska T-celler i tumörslemhinnan kommer, eftersom det skulle underlätta utvecklingen av en behandling mot magsäckscancer. Vi har kunnat visa att de regulatoriska T-cellerna dels aktivt verkar rekryteras från blodet och in i tumörslemhinnan och dels också delar sig snabbare i tumörslemhinnan, säger Bert Kindlund.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för biomedicin, avdelningen för mikrobiologi och immunologi
Avhandlingens titel: Regulatory CD4+FOXP3+ T cells in Helicobacter pylori-induced disease

Avhandlingen är försvarad.

För mer information kontakta: Bert Kindlund, biolog, telefon 073-535 49 96, e-post bert.kindlund@microbio.gu.se Handledare: Docent Samuel Lundin, telefon 031-786 6207, e-post samuel.lundin@microbio.gu.se Docent Åsa Sjöling, telefon 031-786 62 32, e-post asa.sjoling@microbio.gu.se

Av    Källa: forskning.se Datum: 09-06-25

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 3964 > >>
Relaterade artiklar
Ny kunskap om grisars immunförsvar
Att förstå den dödliga Listeria-bakterien
Borreliabakteriernas angreppsvägar
Farlig EHEC-bakterie finns bland svenska kor och grisar
Diagnos och vaccin vid Rift Valley-feber
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan