Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
 HÄLSA » Mat och Dryck
Utflyktsmat
Laga god och bekväm utflyktsmat
En tunnbrödsrulle med färskost och örtkryddor, en frasig paj eller en skål pastasallad med grönsaker. Det finns många goda alternativ till en ostsmörgås... Till efterrätt smakar det gott med färska jordgubbar eller ett fruktspett. Fyll utflyktskorgen med god och lättlagad mat som också håller sig fräsch och är bekväm att äta. Sol och värme kräver dessutom gott om dryck.

Försommar är lika med utflyktstider för både barn och vuxna. Bra utflyktsmat ska kunna ätas kall, tåla vid att packas ner i korgen eller ryggsäcken och - om du inte använder kylväska - klara transporten åtminstone ett par timmar innan det är dags att slå sig ner i gröngräset. Satsa också på mat som kan ätas utan tallrik och bestick. Då slipper du bära hem en massa disk.


Ett bra alternativ till vanliga smörgåsar är att göra tunnbrödsrullar eller "wraps". Fyll bröden med din favoritfyllning och vik ihop. Enkelt och gott, dessutom lätt att äta. De tunna bröden finns att köpa i livsmedelsbutiker. Förutom rostbiff eller färskost med rucolablad (se nedan) kan du till exempel fylla rullarna med tomater, basilika och mozzarella.

Tunnbrödsrullar med rostbiff
4 portioner
4 tunnbröd
6 kokta, kalla potatisar i tunna skivor
1 kruka rucolasallat
6-8 skivor rostbiff, ca 300 g
4 msk rostad lök (finns färdig)
ca 2 dl solrosskott
Currydressing:
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
ca 1 tsk curry, gärna stark
1 krm salt
1 finhackat äpple

Blanda ingredienserna till currydressingen, smaka av och tillsätt eventuellt mera curry.
Lägg ut brödet. Fördela potatis, rucolablad, rostbiff, lök och solrosskott på brödet. Ringla currydressingen över. Vik ihop brödet som ett paket och fäst med en tandpetare eller lägg i folie.

Tunnbrödsfyllning med färskost och rucolablad
4 portioner
2 dl färskost (keso)
1 kruka rucolasallat eller
1 knippa basilika eller andra färska örter
Fyll tunnbrödsrullarna enligt ovan.


Pastasallad
En god pastasallad brukar gillas av alla åldrar. Variera smaken allt efter smak och vad kylskåpet erbjuder. Salladen kräver dock någon form av tallrikar och bestick.

Pastasallad med grönsaker
4 portioner
225 g pasta, t ex skruvar, penne eller fusili

2 avokador
15-20 cocktailtomater
2 salladslökar
20 svarta oliver
100 g sockerärter
1 kruka rucolasallat

Örtdressing:
½ dl balsam- eller vitvinsvinäger
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
3/4 dl olja, t ex raps- eller olivolja
½ dl vatten
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk färsk dragon

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Blanda dressingen och håll den över den nykokta, avrunna pastan. Låt pastan kallna. Dela avokadorna och ta bort kärnorna. Gröp ur fruktköttet och skär det i bitar eller skivor. Dela tomaterna och strimla salladslöken. Blanda försiktigt alla ingredienser med pastan.


Dippa grönsaker till kycklingklubban
Skär stavar av morötter och gurka eller dela ett blomkålshuvud i små buketter. Servera med en god dipsås med färska kryddor som tilltugg till grillade kycklingklubbor. Inga bestick eller tallrikar behövs.

Dipsås
4 portioner
1 paket matlagningsyoghurt
1 knippa färsk, hackad oregano eller andra kryddörter
Blanda ingredienserna och servera.


Variera pajen
En paj blir vad du fyller den med - en guldgul ostpaj med bayonneskinka som tillbehör, en grönsakspaj med säsongens grönsaker eller en matig köttfärspaj med lök och kryddor. Eller varför inte fylla den med några kokta och delade fänkålsstånd...? Grädda gärna pajen i portionsformar - bekvämt för utflykten. Extra frasig blir pajdegen om du blandar i lite havregryn.

Frasig grönsakspaj
4 portioner
Pajdeg:
1 dl havregryn
1½ dl vetmjöl
75 g smör eller margarin
1 msk vatten

Fyllning:
3 dl matlagningsyoghurt
1-2 vitlöksklyftor, pressade
2-3 msk hackad timjan, färsk
½ tsk örtsalt
4 tomater eller 1 förpackning cocktailtomater
½ gurka
ev. 4 stjälkar stjälkselleri
1 paprika

Sätt ugnen på 225º. Blanda havregryn, vetemjöl och matfett. Tillsätt vatten och blanda till en deg. Dela degen i fyra bitar och tryck ut dem i portionsformar eller gör en stor paj. Grädda bottnarna/bottnen i 10-15 minuter och låt svalna. Blanda yoghurt, pressad vitlök, timjan och örtsalt. Fördela blandningen i pajskalen/pajskalet. Skär grönsakerna i mindre bitar och strö dem över yoghurtblandningen.


Frukt och bär - perfekt utemat
Färsk frukt är en både god, hållbar och "färdigpaketerad" dessert, som passar perfekt i det gröna. Som alternativ till äpplen, päron och bananer, prova gärna några passionsfrukter - kräver dock en kniv och sked. Eller färska jordgubbar, bara att plocka direkt ur skålen och njuta. Ett fruktspett som doppas i kokosflingor är också en både festlig och lättlagad utflyktsdessert.

Fruktspett
4 personer
Trä tärningar av jordgubbar, ananas, galiamelon och vindruvor på träpinnar (finns att köpa i livsmedelsaffärer). Doppa sedan spetten i kokosflingor och linda in dem i folie. Förvara spetten högst upp i utflyktskorgen så att de inte kläms.


Läskande att dricka
Ta med rikligt att dricka. Vatten är oftast den bästa törstsläckaren. Skiva gärna några gurkskivor eller pressa lite saft av citron, lime eller apelsin för att variera smaken.

Obs! Tänk på att skydda mat från sommarvärmen, speciellt när det gäller skaldjur, kött och mejeriprodukter. Förvara därför sådan mat i kylväska.

För fler goda tips på utflyktsmat:www.fruktogront.se

Av Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-06-07

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 315 > >>
Relaterade artiklar
Folsyra i kosttillskott kan öka risken för bröstcancer
Smör ger lägre blodfetter än olivolja
PrimaVi startar Hälsoforum !
Näringsämnen i älgkött
Läs Dietist Bims blogg
Annonser

Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan