MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
MEDICIN » Nervsystem & psykiatri
Svartsjuka
Ett icke ovanligt problem

Ett autentiskt fall
Ett gift par sökte hjälp för samlevnadsproblem. Mannen hade tidigare varit gift och var betydligt äldre än den nya hustrun. Paret hade ett gemensamt barn. Anledningen till störningen var mannens svartsjuka. Dagligen plågade han henne med ingående frågor var hon varit, vem hon
träffat eller ringt. När hon ibland tog sexuella initiativ blev han extra misstänksam i synnerhet om hon föreslog nya samlagsställningar eller andra sexuella variationer. Vem hade lärt henne det? Till slut orkade hon inte längre med hans förhör och kontroll.

Hon tog initiativet och sökte sexolog. Det blev en långvarig psykosexuell terapi med såväl enskilda som gemensamma samtal. Kvinnan bedyrade att hon inte varit otrogen. Hon älskade sin man och ville absolut inte lämna honom för någon annan. Men mannen trodde henne inte. Så småningom erkände mannen för mig att det var han som var otrogen och hade sexuell kontakt med andra kvinnor.

Eftersom hustrun var ung och vacker och hade ett utåtriktat arbete med många kontakter tog han för givet att andra män skulle uppvakta henne och göra sexuella närmanden. Han kände ju männen! Och projicerade sin egen otrohet på hustrun. Det dröjde dock innan han i ett gemensamt terapisamtal vågade berätta sin egen otrohet för hustrun som blev både arg, överraskad och lättad.

Dålig självtillit ofta bakom
Svartsjuka kan ha många orsaker och samband. I många fall handlar det om dålig självtillit. Man känner sig värdelös och tar på sig skulden när man blivit sviken för en annan. Denna form av svartsjuka bottnar ofta i barndomen. Man kan redan som barn blivit förbigången av ett syskon som föräldrarna älskade mera. Man var svartsjuk men var tvungen att leva vidare i hemmiljön. Det lönade sig inte att protestera.

Många barn i den situationen försöker kompensera sin svartsjuka antingen genom att prestera goda kunskapsresultat eller sportresultat. Men de kan också bli värstingar, kriminella och missbrukare. De orkar inte tävla om föräldrarnas kärlek. När de senare i livet upplever svek i kärlek till en annan människa känner de sig djupt svartsjuka men samtidigt värdelösa.

Svartsjukan kan ta sig våldsamma yttringar.
Den kan ödelägga ett helt liv för både offer och gärningsman/kvinna. Man kan bli så svartsjuk att man psykiskt terroriserar och fysiskt misshandlar sin partner och till och med dödar rivalen. Inte sällan medverkar alkohol och andra droger till sådana våldsamma reaktioner.

Biologiska faktorer kan ligga bakom
Det kan inte uteslutas att det finns en biologisk faktor som bidragande orsak till allvarlig svartsjuka. I djurvärlden kan man iaktta hur hannarna bevakar och försvarar sitt revir mot andra hannar. Män har sannolikt en större benägenhet för svartsjuka än kvinnor. Detta gäller i såväl hetero- som homosexuella förhållanden. Nämnas kan flera våldsamma scener i filmen Boys don´t cry, en film som väcker starka känslor.

Kan svartsjuka botas?
Hur skall man bemästra sin svartsjuka? Kan den behandlas och botas? Det är viktigt att ge akt på sig själv och bearbeta sin svartsjuka genom att bland annat inte låta sig provoceras, undvika droger och alkohol i samband med svartsjuka och att stärka sin självkänsla och självinsikt.

Fysisk aktivitet kan hjälpa till att kanalisera starka hat- och hämndkänslor. Man kan också få hjälp av psykolog att se sin egen andel i förloppet samtidigt som man lättar på det inre trycket genom att berätta om sig själv och sina plågsamma reaktioner för en som lyssnar utan att fördöma.

Man kanske inte kan botas helt men man kan lära sig att hantera sin svartsjuka och med en bättre självkänsla och större tolerans mildra den. Det är viktigt att svartsjukan inte får slå rot i själen och vålla smärta i resten av livet. Det finns många exempel på hur människor blivit bittra och hämndlystna en stor del av livet på grund av svartsjukt självplågeri

Maj-Briht Bergström-Walan
Leg. psykolog, sexolog
Leg. barnmorska.Av    Källa: Medical Link Datum: 00-05-18

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 1080 > >>
Relaterade artiklar
Samband mellan psykisk ohälsa och kreativitet
Panikångest och depression kan behandlas via internet
En lövskog nära dig minskar stress
Omedveten inlärning använder gamla delar av hjärnan
Massage tröstar anhöriga efter dödsfall
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan